Sådan brygger man kvalitetskaffe med Chemex

Mange af verdens førende baristi anbefaler private at brygge kaffe efter Chemex princippet, som er en speciel men simpel kaffemaskine, der med den rette bryggemetode giver en fantastisk og velsmagende kop kaffe. Det er jo en hel kunstart at brygge en god kop kaffe, så smagen bliver aromatisk og delikat, så derfor findes der efterhånden skoler og uddannelser til at blive professionel kaffebrygger, og det kan ofte kræve kaffemaskiner til mange tusinde kr., hvorimod private for mere beskedne beløb alligevel kan brygge deres egen gourmet kaffe, så den får den helt rette smag.

 

Forskellige slags kaffemaskiner

Det er muligt at købe en kaffemaskine for 100 kr. og op til flere tusinde kr. for en avanceret cappuccino kaffemaskine, der kan fremstille Latte macchiato og andre specielle slags kaffe med mælk, og grundlæggende går kaffebrygning ud på at få den mest aromatiske smag ud af malede kaffebønner. Man kan selv male sine kaffebønner i flere kornstørrelser, men de fleste vælger en finmalet og mellemristet kaffebønne, som man i stor udstrækning kan købe færdigmalet i butikkerne.

Kaffemaskinen blander så de malede kaffebønner med kogende vand, hvorefter kaffeblandingen trækker i et vist stykke tid, før man bortfiltrerer de opløste kaffebønner, og man er nu klar til at drikke den velsmagende opløsning, hvor det varme vand har trukket alle aromastofferne ud af de malede bønner.

De simple kaffemaskiner lader blot de varme vand passere gennem de malede bønner på et par minutter, hvilket ikke ordentligt udnytterne bønnernes potentiale. Man har mere kontrol over kaffebrygningen ved at dels male bønnerne selv, hvorefter man selv indstiller tiden trækketiden, hvilket er væsentligt nemmere med en stempelkande. Desuden kan man købe instant kaffe, som blot skal tilsættes varmt vand eller kapselkaffe, hvor man blot placerer en pude med kaffe i en speciel kaffemaskine, der så presser kogende vand ind i kaffekapslen, som frigiver opløsningen ned i koppen.

 

Chemex

Med den lidt mere ukendte kaffebrygningsmetode Chemex kan man imidlertid selv kontrollere sin kaffe, idet den brygges på samme måde som man blander kemikalier i et laboratorium. Metoden stammer fra 1941, hvor man i USA fandt frem til en glaskolbe i form af et timeglas, der udgør selve kaffemaskinen. Man anvender et tykkere filter end ved normale kaffemaskiner, og det medfører en længere trækketid, som fører til mere smag og aroma fra bønnerne.

 

Man kan selv eksperimentere lidt med valget af kaffebønner, deres finhedsgrad, vandets temperatur mm, før man har fundet frem til din egen favoritkaffe. Man bør dog altid starte med at kun hælde 1-2 deciliter kogende vand på bønnerne og derefter vente omkring 40 sekunder, før man hælder resten af vandet på. Metoden er simpel, men resultatet er en yderst velsmagende kop kaffe.

Skriv en kommentar