Verdens dyreste kaffe

Når du ser sætningen “verdens dyreste kaffe”, så ledes dine tanker formentlig automatisk hen på noget vældig glamourøst.

Det kan vi så godt afsløre at det ikke er, for faktisk bliver verdens dyreste og mest eksklusive kaffe brygget på afføring fra et dyr – hvor uhygiejnisk og utiltalende det end lyder. Kaffens navn er Kopi Luwak, og den kan koste mellem 4000-10000 kr. pr. kilo i vesten, alt afhængigt af hvor meget Luwak kaffe der er blevet produceret.

Sådan bliver kaffen til

Kopi Luwak produceres i Indonesien hvor desmerdyret Paradoxurus hermaphroditus lever. Det er dette katte lignende dyr der kaldes for Luwak, og dens afføring som kaffen produceres fra. Desmerdyret lever livet i trækroner og spiser mere eller mindre alt de kan finde, men de er særligt glade for de røde kaffebønner som findes på disse egne.

 

Desmerdyret spiser kaffebønnerne men de fordøjes ikke, og forlader derfor kroppen hele i en blanding med hvad end dyret også har spist. Den proces tager cirka 24 timer hvorefter en kaffebonde indsamler afføringen og efterbehandler det.

Der er for mange producenter vigtigt, at dyret får fuld bevægelsesfrihed og ikke holdes bag tremmer som så mange andre dyr der udnyttes på den ene eller anden måde, for det menes at forringe kvaliteten af kaffen. Det er naturligvis en fantastisk indstilling til hele produktionen af kaffen, og noget som mange andre bønder og producenter kunne lære noget af.

 

Efter at have indsamlet afføringen bliver kaffebønnerne tørret, vasket, tørret og håndsorteret så det kun er de bedste kaffebønner der kommer med i sidste ende. En portion Luwak bønner mister op til 80 procent af vægten i den proces, og der bliver kun produceret 250 kg Kopi Luwak kaffe om året, hvilket kan forklare den høje pris.

Kaffen smager af chokolade og træ, og skulle være helt fri fra de proteiner som gør kaffen bitter pga. fordøjelsesprocessen. Der er altså tale om en særdeles unik kaffe, som alle kaffeelskere bør opleve såfremt muligheden byder sig.

Skriv en kommentar